luni, 28 ianuarie 2013

„Colecţie” de stiluri arhitectonice în Conacul Leondari-Buznea

Satul Ciuciulea, situat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, este unul pitoresc, frumos amenajat, nedescoperit încă în adevărata lui valoare. În Ciuciulea se află unul dintre cele cinci conacuri boiereşti din Republica Moldova - Conacul Leondari-Buznea.    Construit în 1831, palatul conacului reprezintă un exemplu de arhitectură clasicistă din Basarabia. În imediata apropiere nu există alte construcţii, ci doar o aglomerare de parcuri, un spaţiu ce include parterul cu havuz, aleea centrală, un sector cu pomi fructieri, o gheretă unde se servea ceaiul, o oranjerie ş.a.    
Clădirea palatului are formă dreptunghiulară şi două etaje. Pe lângă clasicismul basarabean, arhitecţii au inclus şi elemente de clasicism rusesc târziu. Temelia şi peretii de bază sunt din piatră, pereţii despărţitori din lemn, iar acoperişul din tablă de metal, fixat pe grinzi de lemn.   Elementul esenţial din interior îl constituie sala mare, care se deosebeşte de celelalte prin înălţimea ei dominantă, de 4,3 metri şi acurateţea structurii interioare. Decorul este unul minunat, fiind reprezentat prin elemente vegetale, aplicate îndeosebi pe plafoane şi tavan. Element dominant sunt considerate a fi şi sobele din teracotă. În unele detalii ale conacului s-au păstrat amprentele stilului Art Nouveau, ale celui modern rusesc şi ale stilului 1900 românesc.     

La ieşirea din curte au supravieţuit stâlpii din cărămidă care sprijineau porţile de metal ce întruneau compoziţii ajurate din metal forjat. Într-un blazon - medalion amplasat deasupra porţii de la intrare este inclusă monograma proprietarului, ce s-a păstrat până astăzi. Parcul palatului întrunea, în alte timpuri, specii rare de pomi decorativi, până azi mai păstrându-se câţiva castani cabalus, biote bătrâne şi un exemplar rarisim de gladita trinodală,cu vârsta de peste 130 de ani. În prezent conacul este funcţional, aici fiind Şcoala profesională din sat. Palatul este Casa de cultură a Şcolii profesionale, iar hambarul dreptunghiular, care reprezenta una din construcţiile fundamentale ale curţii, este folosit drept clasă pentru studierea maşinilor agricole a Şcolii profesionale.
Conacul este realmente foarte frumos, iar aleea principala una de vis, mai ales primăvara, când pomii sunt înfloriţi. Nu rămâne decât să-l vizitaţi…
Erica LATIPOVA, studentă USB „Alecu Russo” Bălţi 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu