joi, 3 ianuarie 2013

Voluntariatul şi leadership-ul, liant pentru membrii unui ONG din Bălţi

AIESEC este organizaţie internaţională fondată în 1948 de către 7 studenţi din Franţa, Belgia, Olanda, Suedia, Danemarka, Norvegia şi Finlanda. Această organizaţie se descifrează ca „The Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales” (Asociaţia internă a studenţilor în ştiinţă, economie şi comerţ). Activitatea de bază vizează Pacea şi împlinirea Potenţialului uman. AIESEC continuă să implementeze dezideratele de mai sus şi în cadrul  Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, filiala locală a căreia a fost fondată în 2008 de către Iurii Babin, Svetlana Cologrivîh şi Cristina Bereghici.
Acest ONG este tot o organizaţie internaţională de studenţi ce are ca scop crearea tinerilor lideri: te ajută să înveţi, să te dezvolţi ca personalitate, să vii cu propria iniţiativă să îmbunătăţeşti şi să influenţezi spre bine mediul în care trăieşti, deci toate calităţile însuşite aici vor avea, în timp, un impact pozitiv în societate. Anul acesta, spre exemplu, în AIESEC am fost îndrumaţi cum să ne dezvoltăm cariera: la mai multe seminarii am avut training-uri la care am învăţat să experimentăm, dar, în acelaşi timp, am obţinut şi adevărată experienţă. 
Mi se pare extraordinar faptul, că se pune accent să fim activi încă din timpul facultăţii: studentul de azi şi profesionistul de mâine învaţă să alcătuiască şi să susţină un discurs profesionist, să dirijeze şi să lucreze în echipă şi încă multe alte elemente mai sunt învăţate pentru a ajuta tinerii să-şi găsească cu adevărat locul printre semenii săi.
Filiala AIESEC de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi este condusă în prezent de Diana Nanu, studentă la Facultatea de Filologie, mandatul ei fiind de un an. Toţi membrii săi practică în exclusivitate voluntariatul. Pentru cei care-şi pun întrebarea ce înseamnă şi ce semnifică în zilele noastre voluntariatul, voi zice că este o acţiune în care te încadrezi de bună voie, din proprie iniţiativă, nesilit de nimeni, în mod conştient şi îţi asumi responsabilităţile de rigoare. Voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă în folosul altora în asemenea domenii ca asistenţa socială, medicină, educaţie etc., fără a fi stimulat material.
Studenţii anului întâi, colegii mei de facultate, au venit la început în AIESEC cu neîncredere, dar acum venim din plăcere şi realizăm că am găsit aici o cale spre autocunoaştere, am descoperit propriul “scop”. Am devenit mai siguri şi timpul investit în această muncă creativă ne motivează să facem mai mult în proiectele aflate în derulare. Timp de 5 ani AIESEC dezvoltă proiectul “Get Ready” – are scopul de a-i călăuzi pe viitorii studenţi spre carieră, programul “GLOBEX “ – dezvoltă stagii de practică peste hotare în peste 110 ţări şi are la activ 63 de ani de experienţă. Din Republica Moldova 45 de tineri au participat şi au trăit o experienţă frumoasă în ţări cum ar fi Cehia, Polonia, Indonezia, Slovacia, Italia etc. Participanţii au posibilitate să lucreze în cadrul unui ONG, într-un proiect social sau într-o instituţie educaţională. Setul de activităţi este unul variat şi include: training-uri pe teme de dezvoltare personală; prezentarea ţării şi tradiţiilor; activităţi cu copiii; predarea limbii engleze elevilor sau studenţilor; lucrul în taberele de vară. Membrii vechi şi cei noi încearcă şi învaţă să gândească creativ, să realizeze obiective prin care o idee se transformă în realitate. Activitatea în echipă este cea mai bună formă de relaţionare şi implicare pe care o pot avea actualmente studenţii noştri.
Foştii membri şi cei care sunt azi în AIESEC cu greu găsesc calificativele ce ar caracteriza organizaţia, deoarece ea ne dezvoltă multilateral, apreciem şi privim lumea dintr-o altă perspectivă, cunoaştem oameni speciali, ne realizăm ca personalitate şi învăţăm mereu să investim forţe şi suflet ca să obţinem ceea ce ne-am propus pentru viitor.
Ioana POPA,
studentă Facultatea Limbi şi Literaturi Străine,
membru AIESEC, USB “A. Russo”, Bălţi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu